KONZERVATIVNO LEČENJE ZUBA

KONZERVATIVNO LEČENJE ZUBA

Od izuzetne je važnosti sačuvati vitalitet zuba oštećenog karijesom, klinastom erozijom ili mehaničkom traumom. Na lak i bezbolan način, koristeći savremene estetske materijale i poštujući dentalnu anatomiju,  zubu vraćamo prvobitni oblik i funkciju.  Izgubljeno tkivo nadoknađuje se kompozitnim (belim) plombama najnovije generacije, kao i keramičkim inlejima i onlejima, te zub ostaje zdrav i morfološki besprekoran. Detaljnije……

Zubni kvar-karijes je hronično oboljenje tvrdih zubnih tkiva koje progresivno napreduje i dovodi do razaranja zuba. Velika učestalost ga ubraja među najčešća oboljenja savremenog čoveka. Uzrok karijesa jesu bakterije koje razlažu šećer iz hrane na površini zuba uzrokujući razgradnju tvrdih zubnih tkiva, stvaranje šupljina i prebojavanja u njemu.

Karijes započinje na površini zuba, najčešće na griznoj površini, demineralizacijom gleđi  i brzo prodire u dubinu i širinu dentina zuba zahvatajući ostale strukture zubnog tkiva. Krajnji rezultat karijesne razgradnje jeste zapaljenje zubne pulpe (živca) i gangrena zuba. Karijes ćete prepoznati po tačkastoj mrkoj prebojenosti zuba i oštrom bolu koji se javlja nakon konzumacije slatke hrane i  hladnog pića, jer su dentinski kanalići (tubuli) otvoreni i predstavljaju direktnu komunikaciju zubnog živca (pulpe) i spoljne sredine. Bol traje kratko, do nekoliko minuta.

Početni stadijumi karijesa se leče brzo, u jednoj seansi, a zubu se morfologija vraća kompozitnom  plombom. Duboki karijes traži ozbiljnije i višeseansalno lečenje, a definitivna rekonstrukcija zuba postiže se plombom ili inlejom.

Treba reagovati na prve znake karijesa. Terapija početnog karijesa je laka i izvesna, a komplikacije u vidu gubitka vitaliteta zuba ne postoje!

Klinasta erozija je progresivno trošenje gleđi i dentina na prednjoj starani,  u predelu vrata zuba. Obično se javlja se u srednjoj životnoj dobi i sporo napreduje. Uzrok dentalnih erozija je višestruk: nepravilno (horizontalno) četkanje zuba za vreme održavanja oralne higijene, korišćenje previše kisele hrane ili endokrini poremećaji (oboljenja štitne žlezde).

Iako bezbolne u početku, klinaste erozije su mesta zadržavanja hrane, što rezultuje upalom desni na tim zubima. Vremenom, klinaste erozije postaju bolne (hipersenzitivnost dentina), a i bitno narušavaju estetiku osmrha, posebno ukoliko su na prednjim zubima. Lečenje klinastih erozija je jednoseansalno, kompozitnim  plombama ili estetskom fasetama.

Fraktura zuba može biti posledica pada i mehaničke traume ili uznapredovalog karijesa. Sanacija frakture podrazumeva kompozitnu  nadogradnju, često ojačanu parapulparnim kočićima. Ukoliko je oštećenje zuba veće, indikovana je upotreba sistema  fiber glass kočića i estetskih faseta, čime se zubu vraća prvobitan oblik i funkcija.

Preosetljivost zuba (na slatko, kiselo i hladno) Pacijenti koji pate od dentinske hipersenzitivnosti imaju veći broj i dimenziju i otvorenih dentinskih tubula. Primenom diodnih lasera dolazi do zatvaranja otvorenih dentinskih kanalića, čime se značajno smanjuje bol i osetljivost. U mnogobrojnim studijama kombinovano lasersko zračenje i fluorizacija su se pokazali kao najefikasnije terapijsko sredstvo u tretmanu preosetljivosti vrata zuba. Na bazi rezultata mnogih testova, laser se preporučuje kao idealan alat prilikom densenzibilizacije vrata zuba!

NA KRAJU SVAKOG TEKSTA:

  1. PITAJTE VAŠEG STOMATOLOGA
  2. REZERVIŠITE BESPLATNU KONSULTACIJU