ORTODONCIJA

Cilj ortodontske terapije je pravilan i estetski povoljan raspored zuba, kao i korektan odnos gornje i donje vilice (zagrižaj), kako bi se omogućila pravilna preraspodela sila na zube tokom žvakanja hrane i sprečila oboljenja viličnog zgloba. Nepravilnosti položaja zuba i vilica zastupljeni su kod velikog broja dece. Njihovim blagovremenim dijagnostikovanjem i izradom ortodontskih aparata postižu se brzi i efikasni rezultati. Nepravilan položaj zuba se, sem kod dece, uspešno koriguje i u odraslom dobu estetskim fiksnim aparatima.  

Ortodoncija se bavi   dijagnostikom, prevencijom i lečenjem nepravilnosti u rastu i razvoju orofacijalnog sistema-usta,vilica,zuba.Većinu nepravilnosti prepoznaju pacijenti i njihovi roditelji. Neke od njih možemo vrlo rano da uočimo i predvidimo u rutinskom radu sa decom prilikom popravke zuba.

Ortodoncijom se bavi isključivo specijalista ortodont, koji na osnovu pregleda zuba, analize studijskog modela, rentgenološke analize i komparacije sa očekivanjima pacijenta određuje  pravilan terapijski postupak.

Mobilni ortodontski aparati (proteze). Nekada glavno terapijsko sredstvo u lečenju nepravilnosti položaja zuba i vilica. Dugogodišnje iskustvo ukazuje na uspešnost lečenja anomalija ovom vrstom aparata. Njih pacijent može sam da stavi i izvadi iz usne duplje. Efekat ispravljanja i korekcije zuba zavisi od toga koliko pacijent nosi protezu. Nošenje proteze obavezno je u toku dana (najmanje četiri sata), kao i u toku noći (da bi se sačuvali efekti postignuti dnevnim nošenjem). Dobra motivacija roditelja i deteta ključ su uspeha lečenja dentoalveolarnih anomalija mobilnim aparatima.

Fiksni ortodontski aparati (proteze), kako im ime kaže, fiksirani su na zubima i veoma efikani jer generišu konstantne sile koje  zube dovode u pravilan položaj. Ove proteze sastoje se od malih bravica koje se lepe na prednju površinu zuba, na svaki zub posebno, te se time omogućava njihova bolja kontrola i pomeranje. Bravice mogu biti metalne ili prozirne (estetske). Metalna žica koja se naziva luk, pričvršćena je za svaku bravicu čime ih koriguje i ispravlja zagrižaj.

Dok su mobilni ortodontski aparati efikasni u dečjem uzrastu, fiksne aparate rado nose i odrasli, kako zbog njihovog estetskog učinka, tako i kao način da pomere zube u fazi pripreme za određeni protetski rad.

Spomenućemo i zaštitne folije (ritejneri) koji služi da zadrži zube na mestu na koje ih je fiksna proteza pomerila. Zubi imaju tendenciju da se vraćaju u prvobitni svoj položaj po skidanju bravica, a ritejner služi da to spreči, i da održi terapijski efekat trajno. Folije od kojih se ritejneri izrađuju su prozirne i estetski potpuno prihvatljive, a njihovo nošenje u toku noći  ne predstavlja problem pacijentu.