STOMATOLOŠKA PROTETIKA

Nadoknaditi izgubljene zube i vratiti osmeh pacijentu terapeutu predstavlja kako profesionalni tako i lični umetnički izazov. Detaljnim pregledom i sveobuhvatnom kliničko-laboratorijskom  analizom izabraćemo najbolje rešenje za vas. Naš imperativ jeste maksimalna funkcionalnost nadoknada uz poštovanje estetskih postulata koji će vašim zubima vratiti oblik i boju, ali i prirodnost. Metalokeramičke, keramičke i cirkonijumske krune i mostovi u potpunosti morfološki imitiraju oštećene, izgubljene ili malponirane zube, vraćajući sem estetike i punu funkcionalnost zubnom nizu. Kod većeg gubitka zuba optimalni rezultati postižu se protetikom na implantima ili različitim vrstama zubnih proteza.

Nemoguće  je imati lep osmeh , kada su zubi oštećeni, prebojeni  ili neki od njih nedostaje. Osim estetskih nedostataka, gubitak zuba ugrožava funkciju čitavog orofacijalnog sistema. Otežano je žvakanje, govor, disanje i gutanje. Pacijent se oseća nesigurno i neprijatno u društvu.

Usled nedostatka zuba nastaju važne promene u zubnom luku. Preostali zubi se naginju i rotiraju ka praznom prostoru, a zubi suprotne vilice isplivavaju trudeći se da ga popune, pa je kasnije protetsko zbrinjavanje daleko teže. Dugotrajna krezubost može dovesti do osežnog gubitka vilične kosti, do poremećaja međuviličnih odnosa, kao i do poremećaja u viličnom zglobu.

Protetsko zbrinjavanje pacijenta  veliki je izazov, ali i najteži zadatak stomatologa. Prethodi joj iscrpna priprema i kompletna sanacija oboljenja usne duplje, kako bi rezultati bili zadovoljavajući i, naravno, dugotrajni. Za sve vreme protetske terapije pacijentu su dostupne privremene zubne nadoknade, kako bi njegov profesionalni i društveni život ostao nenarušen, a zdravlje usne duplje  naknadno oštećeno.

Metalokeramičke krune i mostovi su najčešći fiksni protetski radovi,što znači da se cementiraju na preostale zube i tako trajno fiksiraju u ustima, ponašajući se kao prirodni zubi. Ispunjavaju najviše estetske zahteve i vraćaju funkciju orofacijalnom sistemu na fiziološki najoptimentalniji način. Period adaptacije i navikavanja na ovaj rad je kratak i pacijenti ih brzo prihvataju kao sastavni deo svog organizma.  Sam rad se sastoji iz metalne kapice na kome je napečena dentalna keramika u boji zuba. Adekvatno urađena zubna krunica će u većini slučajeva produžiti vek zubu kada su mogućnosti za saniranje plombama iscrpljene.  Ukoliko neki zub nedostaje, a postoje zubi koji bi bili odgovarajući nosači protetskog rada, problem je moguće rešiti izradom metalokeramičkog mosta.

Keramičke krunice i mostovi su trend savremene stomatologije, zahvaljujući izuzetnoj estetici i odličnoj biokompatibilnosti. Krunice i mostovi izrađeni od bezmetalne keramike poseduju transparentnost prirodnog zuba, što nije slučaj ni sa jednom drugom zubnom nadoknadom. Osim toga, za razliku od metalo – keramčkih krunica gde se siva linija vremenom pojavljuje uz samu ivicu desni usled njihovog povlačenja, kod bezmetalnih krunica se to neće dogoditi. Obzirom na veliku kompatibilnost keramičkih materijala sa tkivom desni, neće doći do pojave gingivalne inflamacije.

Parcijalne pločaste zubne proteze nadoknađuju veći broj izgubljenih zuba. Iako savremena stomatologija nudi čitav dijapazon različitih rešenja u smislu izrade kombinovanih radova kao i fiksnih nadoknada za implantima, finansijski momenat ponekad limitira pacijenta, pa je izbor klasična akrilatna proteza  sa žičanim kukicama. Obzirom da je naš cilj nadoknaditi zube i vratiti osmeh i oralne funkcije pacijentu, ponudićemo vam parcijalnu pločastu protezu kao privremeno rešenje do sakupljanja sredstava ili kao trajni rad u određenim situacijama.

Problem možete trajno rešiti i estetski prihvatljivijim deflex protezama, koje lagane, fleksibilne i sa estetskim kukicama. Odlično reprodukuju i najsitnije detalje usne duplje, a debljina im je svega 0,5-1 mm. Fleksibilne kukice čuvaju gleđ zuba. Gotovo ih je nemoguće polomiti! Na njih se pacijeti vrlo lako navikavaju, pa su one i trajno rešenje za problem krezubosti. Izbor za pacijente alergične na akrilat.

Totalne zubne proteze  služe za rešavanje slučajeva bezubosti. Potpuni gubitak zuba veliki je estetski, funkcionalni i socijalni hendikep. Totalne zube proteze se najčešće izrađuju od akrilata, ali ih možemo izraditi i deflex tehnologijom. Tajna „dobrih“ totalnih proteza je u kvalitetnom otisku. Proteze izrađene u našoj ordinaciji se neće pomerati sa svog ležišta, sa njima ćete biti sigurni i puni samipouzdanja, bez upotrebe bilo kakvih dodatnih pasta za lepljenje!

Kombinovane proteze su prave parcijalne proteze koje se izrađuju kada  nije moguće napraviti kvalitetan fiksni rad, jer broj i raspored preostalih zuba nije odgovarajući. Ukoliko postoje kontraindikacije za ugradnju implantata,da bi se stvorili uslovi za izradu fiksnog rada, postoji mogućnost izrade kombinovane protetske nadoknade,koja će omogućava  zadovoljavajuću estetiku i funkciju, čuvajući preostale zube.

Kombinovani rad podrazumeva most fiksiran na preostalim zubima i protezu sa metalnim skeletom  koja nadoknađuje zube koji nedostaju. Prenos pritiska žvakanja je kombinovan, uglavnom oslonjen na preostale zube, a samo delimično se prenosi i na bezube grebene, što se smatra fiziološki ispravnim. Precizni vezni elementi (atečmeni i dvostruke krune) omogućavaju nevidljivo jedinstvo fiksnog rada i zubne proteze dajući maksimalni estetski i funkcionalni efekat.

Bio Dentaplast proteze su savremena alternativa skeletiranim parcijalnim protezama. Njihova baza je izrađena od specijalne plastike izuzetnih mehaničkih svojstava. Bezmetalna konstrukcija je velike čvrstine i delimične fleksibilnosti, a može se kombinovati sa preciznim veznim elementima ili estetskim kukicama u boji zuba. Njihova boja se prilagođava sluzokoži usne duplje i reprodukuje sitne detalje. Upotrebom ovih proteza izbegava se metalni ukus u ustima. Posebno su pogodne za pacijente alergične na metalne legure i akrilat.